Pionus.fr

Home › Poicephalus

Kaappapegaai (Poicephalus robustus): uitgebreide informatie

Bijgewerkt op

Kaappapegaai (Poicephalus robustus), is de grootste van de Poicephalus-soorten en heeft een krachtige snavel. Hij komt in het wild zeer zelden voor en is ook in de fokkerij het minst gangbaar.

Kaappapegaai of Robuuste papegaai
Latijnse naam
Poicephalus robustus
Grootte
ongeveer 33 cm
Gewicht
ongeveer 300 tot 400 g
Levensverwachting
30 jaar en ouder
Herkomst
Zuid-Afrika
Beschermingsstatus
Bedreigde diersoort

Hoe herkent u deze soort?

  • 🟤 Grijsbruine, gespikkelde kop
  • 🟢 Groen lichaam
  • ⚫ Zwarte vleugels met groene rand
  • 🦜 Grote, hoornkleurige snavel

Beschrijving

Overwegend groen, met een grijsbruine, gespikkelde kop, nek en bovenborst. De vleugels en de rug zijn zwart met groen omrande veren; de staart is bruin. De volwassen vogel vertoont een lichte oranjerode tint in de vleugelplooi en op de dijen. De zeer sterke snavel is hoornkleurig.

Onderscheid van andere Poicephalus-soorten: hij onderscheidt zich vooral door zijn grootte (ongeveer 33 cm), zijn krachtige snavel en zijn grijsbruine, gespikkelde kop. De gangbare naam „Kaapse papegaai“ kan misleidend zijn; het is belangrijk om de wetenschappelijke naam te controleren, met name in oudere bronnen.

Man of vrouw?

Jonge exemplaren hebben een oranje streep op het voorhoofd. Bij het man verdwijnt deze streep op volwassen leeftijd, terwijl het vrouwtje deze behoudt: dit is het belangrijkste kenmerk om ze van elkaar te onderscheiden.

Een bedreigde soort

De nominale vorm uit Zuid-Afrika telt nog slechts enkele honderden tot duizend vogels, die het slachtoffer zijn van ontbossing, illegale vangst en de snavel- en veerziekte. De noordelijke ondersoorten, de fuscicollis (West-Afrika) en de suahelicus (van Tanzania tot Namibië), worden tegenwoordig vaak beschouwd als een aparte soort, de bruinhalspapegaai.

Ondersoorten

  • P. r. robustus — de nominaalvorm die wordt geassocieerd met de populaties in Zuid-Afrika, te onderscheiden van de noordelijke vormen die in vroegere classificaties werden genoemd.

De namen fuscicollis en suahelicus werden in sommige historische classificaties als ondersoorten behandeld; hun taxonomische status is gewijzigd. Dit artikel richt zich op Poicephalus robustus in de betekenis zoals vastgelegd in de aangehaalde bron.

Karakter

Rustig en intelligent, een goede nabootser; hij blijft echter te zeldzaam en moeilijk te kweken om een gangbare huisvogel te zijn.

Geluid en vocalisaties

Indicatief geluidsniveau: matig. De informatie over het houden van deze vogel is beperkt vanwege zijn zeldzaamheid; op basis van deze beoordeling kan het geluidsniveau van een individueel exemplaar niet worden voorspeld.

Deze beoordeling is kwalitatief: er bestaat hier geen gestandaardiseerde maatstaf waarmee het geluidsniveau van een bepaalde vogel kan worden voorspeld.

Richtlijnen voor het houden en het behoud

De kaappapegaai wordt in zijn Zuid-Afrikaanse verspreidingsgebied als bedreigd beoordeeld; de status en de taxonomische grenzen moeten worden gerelateerd aan de gebruikte beoordeling en classificatie. Hij is in Europa zeer zeldzaam in gevangenschap en mag niet worden gepresenteerd als een veel voorkomende gezelschapsvogel. Zijn voeding in het wild, die sterk afhankelijk is van de vruchten van Podocarpus-bomen, is moeilijk na te bootsen. Voordat u uitspraken doet over een exemplaar dat onder de naam „Kaapse papegaai“ wordt verkocht, dient u de wetenschappelijke naam en herkomst ervan bij deskundige bronnen te verifiëren.

De Poicephalus

Getuigenissen van eigenaren

Karakter, kooi, voeding: onze gids voor de senegalpapegaai en de Poicephalus.

Referentiebronnen

Taxonomie en identificatie: „Parrots of the World: An Identification Guide“ — Princeton University Press. Beschermingsstatus: „Species factsheet: Cape Parrot (Poicephalus robustus)” — BirdLife DataZone. De beschermingsstatus is gebaseerd op de genoemde beoordeling en vormt geen advies over het houden van een exemplaar.