Zwartkraagdwergpapegaai (Agapornis swindernianus): uitgebreide informatiekaart
Bijgewerkt op
De zwartkraagdwergpapegaai (Agapornis swindernianus) is de meest mysterieuze vertegenwoordiger van zijn soort. Deze onopvallende bewoner van de tropische bossen van Afrika voedt zich voornamelijk met vijgen en is vrijwel nooit langdurig in gevangenschap gehouden.
- Latijnse naam
- Agapornis swindernianus
- Grootte
- ongeveer 13 cm
- Gewicht
- ongeveer 40 g
- Herkomst
- Bossen van West- en Centraal-Afrika
- Man / vrouwtje
- Identiek
- In gevangenschap
- Vrijwel afwezig
Hoe herkent u hem?
- ⚫ Smalle zwarte kraag in de nek
- 🟠 Oranje-gele streep onder de kraag
- ⚫ Zwarte snavel
- 🔵 Blauwe staart
Beschrijving
Groene kop en lichaam, smalle zwarte kraag in de nek met daaronder een oranje-gele streep, blauwe staart en zwarte snavel, waardoor deze vogel zich onderscheidt van alle andere dwergpapegaaien.
zeer weinig foto’s van deze vogel bestaan, wordt hij hier afgebeeld aan de hand van een illustratie die is gemaakt op basis van wetenschappelijke beschrijvingen.
Een bosvogel
Hij leeft in het bladerdak van de regenwouden, van Liberia en Ghana tot Kameroen, Gabon en de Democratische Republiek Congo. Hij voedt zich voornamelijk met wilde vijgen, waarvan hij de zaden eet. Dit zeer gespecialiseerde dieet verklaart waarom de weinige gevangen vogels in gevangenschap niet hebben overleefd.
Het in gevangenschap houden
Hij wordt niet in gevangenschap gehouden: zijn dieet op basis van wilde vijgen is onmogelijk op duurzame wijze na te bootsen, en de zeldzame pogingen daartoe zijn mislukt. Deze onopvallende en weinig bestudeerde vogel leeft in het bladerdak van de dichte bossen van West- en Centraal-Afrika. Mocht men u er een aanbieden, dan gaat het hoogstwaarschijnlijk om een verkeerde identificatie.
Andere dwergpapegaaien
Karakter, alleen of in een paar, kooi, prijs: onze uitgebreide gids over de dwergpapegaaien.