Pionus.fr

Home › Dwergpapegaaien

Zwartkraagdwergpapegaai (Agapornis swindernianus): uitgebreide informatiekaart

Bijgewerkt op

De zwartkraagdwergpapegaai (Agapornis swindernianus) is de meest mysterieuze vertegenwoordiger van zijn soort. Deze onopvallende bewoner van de tropische bossen van Afrika voedt zich voornamelijk met vijgen en is vrijwel nooit langdurig in gevangenschap gehouden.

Afbeelding: Zwartkraagdwergpapegaai (Agapornis swindernianus)
Latijnse naam
Agapornis swindernianus
Grootte
ongeveer 13 cm
Gewicht
ongeveer 40 g
Herkomst
Bossen van West- en Centraal-Afrika
Man / vrouwtje
Identiek
In gevangenschap
Vrijwel afwezig

Hoe herkent u hem?

  • ⚫ Smalle zwarte kraag in de nek
  • 🟠 Oranje-gele streep onder de kraag
  • ⚫ Zwarte snavel
  • 🔵 Blauwe staart

Beschrijving

Groene kop en lichaam, smalle zwarte kraag in de nek met daaronder een oranje-gele streep, blauwe staart en zwarte snavel, waardoor deze vogel zich onderscheidt van alle andere dwergpapegaaien.

zeer weinig foto’s van deze vogel bestaan, wordt hij hier afgebeeld aan de hand van een illustratie die is gemaakt op basis van wetenschappelijke beschrijvingen.

Een bosvogel

Hij leeft in het bladerdak van de regenwouden, van Liberia en Ghana tot Kameroen, Gabon en de Democratische Republiek Congo. Hij voedt zich voornamelijk met wilde vijgen, waarvan hij de zaden eet. Dit zeer gespecialiseerde dieet verklaart waarom de weinige gevangen vogels in gevangenschap niet hebben overleefd.

Het in gevangenschap houden

Hij wordt niet in gevangenschap gehouden: zijn dieet op basis van wilde vijgen is onmogelijk op duurzame wijze na te bootsen, en de zeldzame pogingen daartoe zijn mislukt. Deze onopvallende en weinig bestudeerde vogel leeft in het bladerdak van de dichte bossen van West- en Centraal-Afrika. Mocht men u er een aanbieden, dan gaat het hoogstwaarschijnlijk om een verkeerde identificatie.

Andere dwergpapegaaien

Karakter, alleen of in een paar, kooi, prijs: onze uitgebreide gids over de dwergpapegaaien.