Pionus.fr

Home › Kaketoes

Westelijke langsnavelkaketoe (Cacatua pastinator): uitgebreide informatie

Bijgewerkt op

De westelijke langsnavelkaketoe (Cacatua pastinator), ook wel de naaktoogkaketoe genoemd, doet zijn naam eer aan: met zijn lange snavel ploegt hij de grond om op zoek naar bollen en zaden. Deze vogel, die verwant is aan de neuskaketoe, leeft in het zuidwesten van Australië.

Afbeelding: Westelijke langsnavelkaketoe (Cacatua pastinator)
Latijnse naam
Cacatua pastinator
Grootte
ongeveer 40 cm
Gewicht
550 tot 700 g
Levensverwachting
40 jaar en ouder
Herkomst
Zuidwest-Australië
Geslachten
het popje is iets kleiner

Hoe te herkennen

  • 🤍 Wit verenkleed
  • 🔴 Rode lores
  • 🔵 Brede blauwe huidring
  • 🦜 Lange, slanke snavel

Beschrijving

Wit verenkleed, met de onderkant van de vleugels en de staart lichtgeel getint. De basis van de veren op het hoofd en de nek is zalmrood, waardoor roze vlekken op het gezicht en het voorhoofd ontstaan. De lores zijn rood; de witkuif is middelgroot. De slanke, hoornkleurige snavel heeft een vrij lange bovenkaak. De bruine ogen zijn omgeven door een brede cirkel van blauwe naakte huid.

Ondersoorten

C. p. pastinator (zuidwesten) en C. p. derbyi (noordelijk deel van het zuidwesten, groter).

Karakter

Hij is gezellig, speels en een redelijk goede prater, en brengt veel tijd op de grond door. In Europa komt hij zelden in gevangenschap voor.

Het houden in gevangenschap

Een volière met een bodem waarin hij kan wroeten, aangezien hij met zijn lange snavel wortels en bollen opgraaft, speelgoed om kapot te maken en een rantsoen van pellets, groenten en zaden. Hij wordt in Europa zelden gefokt en staat bekend als een goede prater en speels dier. Hij is opgenomen in bijlage II van CITES en moet worden geringd en verkocht met een bewijs van herkomst.

Andere kaketoes

Karakter, roep, prijs, kooi: onze complete gids over de kaketoe.